Днес, точно в 9.30 часа, от град Кубрат потегли първият

...
 Днес, точно в 9.30 часа, от град Кубрат потегли първият
Коментари Харесай

От Кубрат тръгна първата помощ за пострадалите в Турция 

 Днес, тъкмо в 9.30 часа, от град Кубрат потегли първият бус от Лудогорието с дарения за потърпевшите от земетресенията в Турция. Мащабната национална акция, в поддръжка на потърпевшите в опустошителното злополучие в южната ни съседка, започнаха първи от Движението за права и свободи (ДПС), а към нея се включиха стотици членове, симпатизанти, доброволци и жители.

От началото на акцията в община Кубрат, до тази заран, бяха набрани 5000 лева, като бе направено и настрана подаяние в размер на 1000 евро от семейство Бахтишен и Шабан Ахмедови от село Мъдрево, в този момент пребиваващи в кралство Нидерландия /Холандия/. Стойността на изпратените от Кубрат артикули от първа нужда, храни и консумативи възлиза на над 3000 лв., като уредниците в лудогорския град прецизираха, че акцията ще продължи колкото е належащо, а днешната акция е част от първия транш в Лудогорието към който се включиха интензивно всички общини на региона и би трябвало да завърши до 10 февруари 2023 година
-->


Лични поздравления и благодарности за съпричастността към доброволците, донорите и чиновниците на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания (ДЦПЛУ) в Кубрат насочиха кметът Алкин Неби, ръководителят на локалния парламент Хюсеин Юмеров и ръководителя на Общинския съвет на Движение за права и свободи – Кубрат Онур Зайкъров. Първите дарения бяха връчени от кметовете на селата Бисерци, Сеслав и Севар, като към акцията се причислиха и останалите обитаеми места в Кубратско.



" Жителите на село Бисерци се включиха интензивно в акцията за дарения за потърпевшите от злокобното земетресение в Турция. Цял ден хората идваха или се обаждаха, че желаят да оказват помощ. Хората, които не съумяха в първия ден на акцията, се обадиха, че ще дойдат на другия ден да дарят от скромните си средства. Имаше и пенсионери, които получиха своите дребни пенсии, споделяйки, че желаят да оказват помощ с каквото могат – малко само че от сърце. Като кмет на село Бисерци изричам откровените си благодарности на всички, че са съпричастни с болката на потърпевшите ", разяснява кметът на Бисерци Алиш Арифов.

Първият бус с помощ за потърпевшите към този момент мина и през няколко от общините в Разграско, измежду които бе и община Лозница. Помощта от Лозница изпратиха персонално кметът Севгин Шукри и ръководителят на Движение за права и свободи в област Разград Мехмед Салим.

" Със артикули от първа нужда и парични средства интензивно се включиха и жителите на Община Цар Калоян, който помнят положителното дело по време на наводненията през 2007 година, когато от Турция бяха дарени 100 хиляди $ в помощ на потърпевшите. Днес се увещавам, че етноса и религията остават на назад във времето, виждайки такова единение и взаимност в поддръжка на потърпевшите и засегнатите хора в Република Турция ", съобщи заместник-председателят на Движение за права и свободи инж. Ахмед Ахмедов.

Даренията към този момент се събират в складовата зона в Хасково в съгласуваност с локалните ръководители на Движение за права и свободи по райони, само че помощ, като тази от Лудогорието, към този момент пътува по неотложност и към разпределителния център в Одрин. Вещите, от които хората в Турция имат потребност и които би трябвало да бъдат нови и с етикет, са зимни облекла и обувки, изключително за деца, ръкавици, шапки, препарати за разчистване, санитарни и хигиенични материали, памперси, одеяла, газови печки, външни акумулатори. Пострадалите се нуждаят и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета. Средства и дарения в Кубрат се набират в постройката на ДЦПЛУ на ул. “Страцин “ №2. Дарения се одобряват също и по всички кметства в общината.

" В мислите си ние сме с целия турски народ. Молитвите ни са ориентирани към бързото възобновяване на потърпевшите ", декларират от Движението за права и свободи, които благодарят за съпричастността на всички донори, доброволци, жители и симпатизанти.

Очаквайте цялостен видео репортаж от събитието!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР